Takaisin

BLOGI: Elämää puheenjohtajistossa

Tällä blogipostauksella jatkamme sarjaa, jossa esittelemme Helgasta löytyviä rooleja.

Mistäs tämän oikein aloittaisi… Aloitetaan vaikka nyt ensin sillä, että kerrotaan keitä me ollaan. No, täällä ruudun toisella puolella kirjoittelevat Sami ja Iida. Yhdessä me muodostetaan Helgan hallituksen puheenjohtajisto vuosimallia 2019.

Sami toimii puheenjohtajana ja Iida varapuheenjohtajana.

Kun meidät viime vuoden marraskuussa valittiin oli meille kahdelle jo jotenkuten selvää miten hommat meidän kahden kesken tulisivat jakautumaan, oltiin nimittäin molemmat toimittu Helgan hallituksessa jo hetken, toinen pidemmän ja toinen vähän lyhyemmän hetken. 

Päätettiin, että Sami puheenjohtajana ottaa edunvalvonta-tiimin ja tukipalveluiden tiimin johdettavekseen ja Iida varapuheenjohtajana johtaa palvelut- ja tapahtumat -tiimiä. Vähän ehkä siltäkin pohjalta, että se on ollut pidemmän aikaa jo tyypillinen jako puheenjohtajistolle. Ihan noin karkeastihan se jako ei oikeasti mene, koska molempien on hyvä olla kartalla kaikesta mitä hallituksessa tapahtuu. Aina pitää olla valmis hyppäämään toisen saappaisiin. Ja tietenkin olla toisen tukena ja sparrausapuna, kun sitä tarvitsee. 

Ollaan tänä vuonna johdettu selkeästi parina ja jaettu työtaakkaa mahdollisimman tasaisesti molemmille, vaikka loppukädessä puheenjohtajalla onkin isompi vastuu kuin varapuheenjohtajalla. Jos katsotaan ihan suoraan opiskelijakunnan säännöistä, niin siellä määritellään puheenjohtajan pestiin olevan täysipäiväinen ja varapuheenjohtajan puolipäiväinen. Tänä vuonna ei olla toimittu sen mukaan, vaan ollaan tehty ihan täyttä päivää yhdessä koko vuoden. 

Mitä me sitten oikein tehdään?

Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan roolit on aika tarkkaan määritelty ohjaavissa dokumenteissa ja säännöissä. Puheenjohtaja toimii opiskelijakunnan toiminnanjohtajan esihenkilönä. Toiminnanjohtaja on yksi Helgan neljästä työntekijästä, hän toimii muiden työntekijöiden esihenkilönä. 

Puheenjohtajan vastuulla on myös puheenjohtaa hallituksen kokouksia, ja varapuheenjohtaja hyppää paikkaamaan aina kun puheenjohtaja on estynyt. Eli Sami on se, joka nuijii ja alustaa suurimman osan kokouksista. Iida on päässyt tänä vuonna pari kertaa heiluttelemaan nuijaa silloin, kun Sami on esim ollut kipeänä tai edustustehtävissä muualla.

Puheenjohtajisto hoitaa yhdessä niin sisäiset kuin ulkoiset suhteet. Tänä vuonna jako tässä ei ole ollut niin yksiselitteinen, koska sekä Sami että Iida hoitaa vuoropuhelua niin sisäisten, kuin myös ulkoisten sidosryhmien kanssa – aiheesta riippuen. Sami tosin puheenjohtajana on hoitanut ulkoisia suhteita vähän Iidaa enemmän. Sisäisiä sidosryhmiä ovat korkeakoulun johto ja haagahelialaiset yhdistykset, ulkoisiksi voidaan laskea muiden pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien välinen yhteisö (Opku+), valtakunnallinen opiskelijakuntakenttä ja yhteistyöyritykset sekä partnerit.

Puheenjohtajan, eli Samin, vastuulla on taloudenhoito ja sen valvonta yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Tämäkin alue hipoo varapuheenjohtajan vastuita, sillä Iida luonnollisesti vastaa oman tiiminsä taloudesta, eli tutorointiin ja tapahtumiin liittyvästä rahaliikenteestä.

Yhteisinä vastuina meillä on luonnollisesti hallituksen johtaminen, koordinointi ja motivointi. Kalenterioidaan tapaamisia, vedetään viikottaisia iltakouluja ja käydään aina yksilökohtaisesti jokaisen hallituksen jäsenen kanssa läpi omaa toimintaa ja fiiliksiä vähintään kvartaaleittain. 

Suurinpiirtein kerran kuussa kun edustajisto kokoustaa, valmistellaan yhdessä hallituksen kuulumiset kerrottavaksi kokouksen alussa.

Meillä kahdella on myös nimenkirjoitusoikeus Helgaa koskeviin asiakirjoihin. Kuitenkin niin ettei kumpikaan voi yksinään mitään sopimuksia allekirjoittaa, vaan aina pitää olla molemmat meistä – tai toinen yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Tässä nyt pääpiirteittäin se mitä me oikeastaan tehdään. Tätä kirjoitusta voitaisiin vielä jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta näin me ehkä tiivistettäisiin meidän pestit. Pakko tähän vielä sanoa, että jokainen hallitus on aina omanlaisensa ja niin myös puheenjohtajisto. Joinain vuotena hallituksen puheenjohtaja ottaa harteilleen enemmän kannettavaa ja toisinaan taas tehdään kaikki enemmän yhdessä. Se riippuu aina siitä keitä puheenjohtajistossa on ja kuinka paljon varapuheenjohtajan pestiin on aikaa käytettävissä.

Meidän vuosi on ollut tosi rankka, mutta opettavainen ja päällimmäinen fiilis hommasta on kuitenkin tosi hyvä! Jos oot ikinä miettinyt hakevasi Helgan hallitukseen, niin me kovasti suositellaan sitä! Haku aukeaa 8.marraskuuta.

Ensi viikolla pääsette lukemaan millaista on olla Helgan hallituksen jäsen, joten pitäkäähän silmät auki ja korvat höröllä.