Takaisin

Blogi: Haalarikulttuuria… mutta mitä muuta?

Vuonna 2016 Helga toteutti Opiskelijakulttuuri 2.0 hankkeen, jonka tarkoituksena oli selvittää mitä jäsenistö toivoo helgalaisen opiskelijakulttuurin olevan tulevaisuudessa. Keskeisinä asioina hankkeesta nousi esille alkoholittomat tapahtumat, sekä kulttuuritapahtumat. Helgan Speksi, jonka historian toinen tuotanto käynnistyi syksyllä, oli ensimmäinen hankkeen pohjalta toteutettu konkreettinen idea. Tarina ei kuitenkaan lopu tähän: suuri paino oli myös opiskelijayhteisöllä, sekä samoja kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia omaavien opiskelijoiden saattaminen yhteen.

Opiskelijakerhot ja -yhteisöt ovat keskeinen osa opiskelijakulttuuria kaikkialla maailmassa. Haaga-Heliassa opiskelijakulttuurin keskiössä ovat aina olleet petroolinsiniset haalarimme, mutta edes Helgan ja ainejärjestöjen jatkuvasti laajentuva tapahtumatarjonta ei pysty vastaamaan kysyntää säännöllisiä, tiettyyn aihealueeseen keskittyviä kokoontumisia kohtaan. Vaikka meillä ei koskaan ole ollut yhtä kukoistavaa ja monipuolista kerhokulttuuria kuin monilla yliopistoilla suomessa – puhumattakaan muusta Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta – viimeisen parin vuoden aikana kerhotoimintamme on ollut selvästi taka-alalla, eikä suurin osa opiskelijoistamme ole ollut edes tietoisia sen olemassaolosta. Nyt on aika muuttaa tilanne.

Uudistimme kesän aikana Helgan kerho-ohjesäännön. Suurimpana muutoksena ohjesääntöön lisättiin kirjaus Kerhotoimikunnasta, joka koostuu aktiivisten kerhojen vetäjistä. Toimikunta kokoontuu kerran lukukaudessa, ja sen tarkoituksena on kehittää kerhotoimintaa. Kerhon perustaminen tapahtuu edelleen yhtä helposti kuin ennenkin, täyttämällä sähköinen hakemus, johon vastaamme viikon sisään sen lähettämisestä.

Seuraavaksi tarvitsemme luonnollisesti aktiivisia opiskelijoita pyörittämään kerhotoimintaa. Rohkaistaksemme opiskelijoita ottamaan tämän haasteen vastaan toteutimme kyselyn koskien kerhotoimintaa. Vaikka vain pienellä osalla vastanneista oli aiempaa kokemusta Helgan kerhotoiminnasta, sanoivat lähes kaikki toivovansa aktiivista kerhotoimintaa.
Kyselyn mukaan 10 toivotuinta ideaa kerholle olivat:

-Kuoro
-Videopelikerho
-Elokuvakerho
-Kielikerhot
-Lautapelikerho
-Kirjakerho
-Urheilukerhot (erityisesti jalkapallo, sulkapallo ja salibandy)
-Kokkauskerho
-Valokuvauskerho
-Käsityökerho

Erityismaininta toiveelle kerhoista, joiden toimintaan perheelliset opiskelijat voisivat osallistua lastensa kanssa.

Pilotoimme myös kerhotoiminnan kickoff -tilaisuutta Pasilassa perjantaina 26.10. Vaikka tilaisuus ei yltänyt toivottuun osallistujamäärään, kävimme tuottoisan keskustelun kerhotoiminnan tulevaisuudesta ja siitä miten saamme kerhot opiskelijoiden tietoisuuteen. Tilaisuuden aikana perustettiin virallisesti kaksi uutta kerhoa:

Helga eSports Club aikoo luoda Haaga-Heliaan yhteisön opiskelijoista, jotka ovat kiinnostuneita e-urheilusta. Kerho katsoo ja pelaa monia suosittuja videopelejä, kuten CS:GO, DOTA 2, League of Legends, ja Overwatch. Kerhon ensimmäinen tapahtuma, League of Legends maailmanmestaruuskilpailun finaalin kisakatsomo, järjestettiin Pasilan Helga Kitchenillä lauantaina 3.11.

Helga Club Tupa, joka aloittaa toimintansa virallisesti tammikuussa 2019, tuo yhteen “nörttikulttuurista” kiinnostuneet opiskelijat. Tarkoituksena on katsoa elokuvia, pelata lautapelejä ja järjestää muuta aiheeseen liittyvää toimintaa.

Helgan edustajisto myönsi myös syyskokouksessaan 30.10. 50€ rahallisen avustuksen Helga eSports Clubille tukeakseen toiminnan käynnistämistä.

Odotamme innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan kerhotoiminnan osalta. Kerhotoiminta on työnnetty vauhtiin, mutta loput on opiskelijayhteisöstä kiinni; aktiivinen ja toimiva kerhotoiminta vaatii sekä kerhotoiminnan vetäjiä että kerhoihin aktiivisesti osallistuvia!

Kaikki tarvittava tieto kerhotoiminnasta löytyy täältä!

 

Sami Ranta-aho
Helgan hallituksen varapuheenjohtaja