Opiskelijoiden yhteiskunnallinen toiminta (5 – 15 op)

Opiskelijoiden yhteiskunnallinen toiminta -opintokokonaisuus on Haaga-Helian kaikille yhteisestä tarjonnasta löytyvä kokonaisuus, jonka toteuttamisesta vastaa opiskelijakunta Helga. Opintokokonaisuus on suunnattu ensisijaisesti opiskelijakunnan hallitukselle, edustajistolle ja opiskelijayhdistysten luottamustoimijoille sekä hallinnon opiskelijaedustajille tarkoituksena opinnollistaa järjestö- ja vaikuttamistoimintaa. Yksi poluista on kuitenkin avoin kaikille kiinnostuneille opiskelijoille. Opintokokonaisuuden laajuus on 5 – 15 opintopistettä riippuen opiskelijan työmäärästä ja aktiivisuudesta.

Yksi opiskelijakunnan lakisääteisistä tehtävistä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Opintokokonaisuus vastaa tähän tarjoten opiskelijoille mahdollisuuden syventää osaamistaan muun muassa yhdistystoiminnasta sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Lisäksi opintokokonaisuus antaa opiskelijalle valmiuksia järjestösektorilla työskentelyyn. Tarkemmat tiedot sisällöstä ja osaamistavoitteista löydät täältä.

Opintokokonaisuuden kautta Haaga-Helia sitoutuu edistämään kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tavoitteita ja erityisesti vaikuttavien kansalaisten yhteiskunnan vahvistumista koulutuksen kautta. Voit lukea Haaga-Helian sitoumuksen täältä.

 

Toteutus

 

Opintokokonaisuus jakautuu neljään polkuun, jotka on rakennettu vahvistamaan osaamista asteittain. Tästä huolimatta polkuja voi halutessaan yhdistellä mielensä mukaisesti. Polut ovat:

Ykkönen, joka on suunnattu vähemmän kokeneille järjestötoimijoille.

Kakkonen, joka on suunnattu kokeneemmille järjestötoimijoille.

Johtaja, joka on suunnattu puheenjohtajistoille.

Töihin järjestösektorille, joka on suunnattu järjestösektoria uravaihtoehtona punnitseville.

Kullakin polulla järjestetään lukuvuoden mittaan noin kerran kuussa asiantuntijaluentoja, joista tiedotetaan tarkemmin polkukohtaisilla sivuilla. Polkukohtaisille sivuille pääsee klikkaamalla kunkin polun nimeä yllä olevassa luettelossa.

Osallistumalla yhdeksään luentokertaan, saa yhden opintopisteen. Tämä onnistuu esimerkiksi osallistumalla jokaiseen oman polun luentokertaan tai kokoamalla yhdeksän luentokertaa miltä tahansa polulta. Lisäksi kvartaaleittain järjestetään edunvalvonnan Eetvartti-keskustelutilaisuus, joihin kaikkiin osallistumalla saa kasaan yhden opintopisteen. Myös helmikuisesta Megaevakosta saa yhden opintopisteen siihen osallistuessaan.

Poluilla Ykkönen, Kakkonen ja Johtaja opintopisteitä kertyy myös käytännön tekemisestä opiskelijakunnassa, opiskelijayhdistyksessä tai hallinnon opiskelijaedustajana. Töihin järjestösektorille -polkuun kuuluu sen sijaan verkkokurssi.

 

Viitteellinen ohjelma. Muutokset mahdollisia.

 

Ilmoittautuminen

 

Opintokokonaisuus ei vaadi ilmoittautumista Töihin järjestösektorille -polkua lukuunottamatta. Polut Ykkönen, Kakkonen ja Johtaja ovat lähtökohtaisesti tarkoitettuja opiskelijakunta-/opiskelijayhdistystoimijoille tai hallinnon opiskelijaedustajille. Töihin järjestösektorille -polku sen sijaan on avoin kaikille kiinnostuneille.

Opintokokonaisuuden sykli on suunniteltu noudattamaan järjestötoiminnan sykliä, mutta mukaan voi kuitenkin tulla myös niin sanotusti “kesken vuoden”.

Ilmoittaudu Töihin järjestösektorille -polkuun sisältyvään viiden opintopisteen laajuiseen verkkototeutukseen tästä.

 

Opintopisteet

 

Teknisistä syistä opintokokonaisuudesta voi saada 5, 10 tai 15 opintopistettä. Suorituksen voi halutessaan jakaa useammalle vuodelle, mutta maksimiopintopistemäärä on joka tapauksessa 15 opintopistettä.

Mikäli haluat opintopisteet tästä opintokokonaisuudesta, muistathan toimittaa vuoden päätteeksi tai muuna sopivana ajankohtana yhteenvedon siitä, mitä olet vuoden mittaan opiskelijakunnassa, opiskelijayhdistyksessä tai hallinnon opiskelijaedustajana tehnyt osoitteeseen sini.heino@helga.fi. Tämän jälkeen saat toimintaohjeet sähköpostitse.

 

Tutorointi

 

Tutorointi säilyy jatkossakin omana erillisenä opintojaksonaan. Lisätietoa tutoroinnista voi lukea täältä.

 

Lisätietoja

 

Helgan edunvalvonnan ja vaikuttamisen asiantuntija
Sini Heino
sini.heino@helga.fi