Takaisin

#opiskelijanturvana: Hyväksyvä asenne ja ikiomat arvot – kestävä tie liikunnalliseen elämäntapaan

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että liikunnallista elämäntapaa voi lihasten ja hapenottokyvyn treenaamisen lisäksi edistää myös oman pään sisällä?

Monille meistä jatkuva paasaus liikunnan tärkeydestä ja oma, liikunnalle liian kiireinen arki aiheuttaa syyllisyyden tunteen. Kuntokeskusten mainoksissa vilahtelevat kireät kropat iskostavat meihin ajatuksen siitä, että tuo ei ainakaan ole minua varten. Koska vain valmiiksi timmeillä ihmisillä on hallussaan itsekuri, joka minulta puuttuu, ei minulla ole mahdollisuuksia muuttaa elämääni.

Tunteet ja ajatukset liikunnan ympärillä voivat olla niin kielteisiä, että liikunnallisen elämäntavan aloittaminen nähdään kamppailuna omaa itseä ja olosuhteita vastaan. Kun ajan kuluessa totumme ajatukseen jatkuvasta kamppailusta, siitä muodostuu todellista kokoaan suurempi este sille hyvinvoivalle elämälle, jota kuitenkin moni itselleen toivoo.

Onneksi myös liikunnan aloittamisesta voi tehdä itselleen vähemmän tuskaisaa. Liikuntaa estävistä negatiivisista tunteista ja ajatusmalleista on mahdollista tulla tietoiseksi ja nähdä niiden vaikutus käyttäytymiseemme. Voi olla, että sinuunkin on joskus juurtunut jäykkä ajattelutapa siitä, että vain tietyn tehoinen ja kestoinen liikunta on kannattavaa. Jos aikaa on vain esimerkiksi 30 minuuttia, on järkevintä levätä laakereillaan. Niinpä toimit ajatuksen mukaisesti, vaikka todellisuudessa pienikin liike tuo mukanaan selkeitä hyötyjä.

Tämän tyyppiset itse asetetut säännöt ja yllä kuvatut vaikeat tunteet vaikuttavat yllättävän paljon käyttäytymiseemme. Samaistumme liiaksi tunteisiimme ja ajatusmalleihimme, mikä saa meidät toimimaan automaattisesti niiden mukaan. Mutta kuten lihas kasvaa säännöllisellä treenillä, myös liikuntaan liittyvistä negatiivisista ajatuksista ja jäykistä toimintamalleista on halutessaan mahdollista päästä irti askel askeleelta! Kun sisäinen kamppailu päättyy, liikunnasta tulee usein helpompaa ja pysyvämpää.

Yllä kuvattu lähestymistapa on hyvinvoinnin edistämisen kentässä uudenlainen, niin kutsuttu arvo- ja hyväksyntäpohjainen menetelmä. Tähän pohjautuvaa henkilökohtaista hyvinvointipalvelua Opiskelijoiden Liikuntaliitto testasi tänä keväänä Haaga-Helian opiskelijoiden ja Zone-liikuntapalvelujen kanssa. Kokeilu sai paljon kehuja erityisesti armollisesta, silmiä avaavasta ja asiakkaan yksilöllisiin arvoihin pohjautuvasta lähestymistavasta.

Palvelun jatkoa selvitetään parhaillaan Zone-liikuntapalveluissa. Siihen saakka sinun on mahdollista pyrkiä kohti sinun näköistäsi hyvinvointia itsenäisesti verkosta löytyvien pohdintatehtävien avulla.

Käy katsomassa mitä muuta OLL tekee opiskelijan hyvinvoinnin eteen:

www.oll.fi
Facebook: Opiskelijoiden Liikuntaliitto
Instagram: liikuntaliitto
Twitter: @Liikuntaliitto

Anni Liina Ikonen
Korkeakoululiikunnan asiantuntija
Opiskelijoiden Liikuntaliitto