Takaisin

#opiskelijanturvana: Onko istuminen normi kulttuurissamme?

Oletko ikinä miettinyt, kuinka paljon istut päivän aikana? Istuminen on luontevaa ja kivaa, harvemmin sitä miettii, että paljon siihen käyttää aikaa. Itselläni se on ainakin asia, johon en ole ikinä kiinnittänyt huomiota. Mutta jos olet korkeakouluopiskelija, voin kertoa sinulle, että istut noin 11 tuntia päivässä.

Anteeksi mitä?

Kyllä kuulit aivan oikein. Vietät lähes 80 % päivästäsi istuen. No, mutta mitäs tämä haittaa? Sen verran se haittaa, että liiallinen istuminen vaikuttaa mm. seuraaviin asioihin.

1. Selkäsi ja hartiasi ovat jumissa tai kipeänä: ihminen on tarkoitettu operoimaan pystyasennossa. Liiallinen istuminen kipeyttää hartioitasi ja selkääsi. Alle 30-vuotiaiden keskuudessa selkä- ja niskakivut ovat yleistyneet. Syitä tälle voi hakea mm. istumisesta, liian vähäisestä liikunnasta, sekä huonosta työergonomiasta
2. Ne kuuluisat istumislihakset: usein puhutaan istumalihaksista ja kuinka ne ovat töissä kun istut. Voin kertoa, että eivät ole. Kun istut, ovat jalkojesi lihakset lepotilassa ja kulutat jopa jauhamalla purkkaa enemmän energiaa, kun silloin kun istut.
3. Vireystila. Onko pitkällä luennolla vaikea keskittyä? Väitän, että on. Jaloittelu ja välillä paikaltaan ylös nouseminen auttavat huomattavasti keskittymiskykyysi ja vireystilaasi.
4. Liikunta vapaa-ajalla ei kuittaa liiallista istumista. Tämä on ehkä huolestuttavin asia, jota en ollut itse ainakaan osannut ajatella. Käyn säännöllisesti salilla ja lenkillä. Jos päivä siitä huolimatta koostuu 11 istutusta tunnista, eivät istumisen haitat kuittaannu riittävällä kuntoliikunnalla. Aktiivisuuden tulee olla osa koko päivää.

Kirjoittelen tätä kirjoitusta Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajana. Liittomme pyörittelee päivittäin kysymyksiä siitä, mitkä ovat opiskelijoiden liikunnan ja aktiivisuuden suurimpia kysymyksiä ja ongelmakohtia. Liiallinen istuminen on yksi niistä. Tämän lisäksi vain noin 33 % opiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Tilanne on kuitenkin hieman kohentunut, erityisesti ammattikorkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Jos lukuja vertaa esimerkiksi vuoden 2013 Korkeakoulubarometriin. Tuorein tutkimustieto aiheeseen liittyen on Korkeakoululiikunnan suositukset, jonka tekemisessä Opiskelijoiden Liikuntaliitto on ollut mukana. Asiasta kiinnostuneet voivat mennä lukemaan asiasta lisää meidän nettisivuiltamme oll.fi.

En tiedä onko se nykyisen positioni vaikutusta vai mitä, mutta nykyään teen töitä pääasiassa seisten. Palavereissa nousen aina jaloittelemaan, jos istumista tulee liikaa. Tässä kohtaa huomaa eri toimintakulttuurien eron. Joissain palavereissa yhtäkkinen seisominen herättää huomiota ja kysymyksiä: “anteeksi, mutta mitä asiaa sinulla on?”, “ei mitään, kunhan jaloittelen.” Olen huomannut, että asennon vaihtaminen on oikeasti helpottanut hartiakipujani sekä nostanut vireystilaani. Lisäksi jaksan seisoskella nykyään paljon pidempiä aikoja, kun esimerkiksi alkuvuodesta. Jahka palaan takaisin koulunpenkilleni Tampereen yliopistoon, uskon, että olen haasteen edessä. Nyt kun olen tottunut aktiivisempaan työskentelymoodiin, kuinka pystyn toteuttamaan sitä omassa koulussani?

Kysymys loppujen lopuksi kuuluu, että miksi meidän pitää istua joka paikassa? Miksi tämä on normi? Voitaisiinko yhdessä alkaa luomaan kulttuuria, jossa asennon vaihtaminen on täysin normaalia? Olisiko mahdollista, että liikunta alettaisiin nähdä entistä enemmän osana arkipäivää ja sen valintoja, ilman että sitä tarvitsisi lähteä aina erikseen suorittamaan jonnekin? Tie tämän asian muuttamiseksi tulee olemaan pitkä ja kivinen. Haastan kuitenkin jokaisen tämän blogin lukijan miettimään tätä asiaa. Havainnoikaa ympäristöänne ja itseänne. Missä eri tilanteissa te itse istutte? Miten te pystyisitte lisäämään omaa liikunnallista aktiivisuuttanne opiskelun ja elämän ohessa? Miten voisitte auttaa toimintakulttuurin muutosta ja kertoa tästä asiasta eteenpäin?

Haaste heitetty! Opiskelijoiden Liikuntaliiton edunvalvontatyötä ja tapahtumia voi seurata meidän somessa!

Facebook: Opiskelijoiden Liikuntaliitto
Instagram: opiskelijoiden_liikuntaliitto
Twitter: @Liikuntaliitto

 

 

 

 

 

 

 

 

Soile Koski-Aho
Puheenjohtaja
Opiskelijoiden Liikuntaliitto