Takaisin

#OPISKELIJANTURVANA: VIISI SYYTÄ ÄÄNESTÄÄ EUROVAALEISSA

Eurovaalien ennakkoäänestys starttaa keskiviikkona 15.5., ja viralliseen vaalipäivään on alle kaksi viikkoa. Miksi pitäisi innostua eurovaaleista, kun muutama viikko sitten oli eduskuntavaalit? Ja mihin siellä EU:ssa voi edes vaikuttaa?

DEMOKRATIA. Eurovaaleissa äänestetään maailman toiseksi suurimmissa demokraattisissa vaaleissa. Vain Intian vaalit ovat suuremmat. Euroopan parlamenttiin valitaan 751 jäsentä, ja EU:ssa on yli 500 miljoonaa kansalaista. Demokratian toteutumisen kannalta äänestäminen on supertärkeää. Äänestämällä vaikutamme siihen, että edustajat todella edustavat kansan näkemystä. Euroopan unionissa saamme elää demokraattisessa ja oikeusvaltioita kunnioittavassa yhteiskunnassa, joten äänestäminen on meille etuoikeus. Ei tarvitse olla opiskellut politiikkaa tai perehtynyt unioniin voidakseen äänestää, vaan jokaisen kansalaisen ääni on yhtä tärkeä.

ILMASTONMUUTOS. Maaliskuussa julkaistun nuorisobarometrin mukaan nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on hälyttävä. Eduskuntavaaleja tärkeämpi paikka vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan tarjoutuu eurovaaleissa. EU:lla on huomattavasti enemmän vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan kuin yksittäisillä jäsenmailla. Yhdessä muodostamme yli viidesosan maailman markkinoista, ja EU on arvostettu kumppani maailmalla. Näyttämällä esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä, EU:lla on valtava mahdollisuus todella muuttaa maailmaa.

VAPAA LIIKKUVUUS. Meille 90-luvun lapsille vapaa liikkuvuus on aika itsestäänselvyys. Ainakaan itse en muista rajatarkastuksia EU-maihin matkustaessa. Ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus mahdollistaa muun muassa sen, että voimme shoppailla globaaleissa ketjuissa niin verkossa kuin kivijalkamyymälöissäkin. Opiskelijalla on myös valtavat mahdollisuudet opiskella muissa EU-maissa kokonaisia tutkintoja sekä Erasmus-vaihtojaksoja. Valmistumisen jälkeen työmarkkinat ovat laajat, sillä EU tarjoaa mahdollisuuden työskennellä myös muissa EU- maissa. Vapaan liikkuvuuden ansioista matkustaminen EU-maasta toiseen on nopeaa, helppoa ja koko ajan edullisempaa muun muassa roaming-maksujen poistumisen myötä.

JOKAINEN ÄÄNI RATKAISEE. Äänestysprosentti eurovaaleissa on selkeästi alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa. Sen takia, jokaisella annetulla äänellä on merkittävä painoarvo. Jos jätät äänesi käyttämättä, jonkun toisen antama ääni vaikuttaa enemmän. Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko Suomi, jolloin riippumatta asuinpaikasta, voi äänestää ketä tahansa suomalaista ehdokasta. Jos kaikki nuoret aktivoituisivat äänestämään, voisimme saada kaksikin ihan meidän omaa meppiä. Mieti sitä. Nukkuvien puolueella ei ole yhtään edustajaa Brysselissä.

NUORTEN ÄÄNI TULEE SAADA KUULUVIIN. Eurooppanuorten Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia nuorista pitää EU-jäsenyyttä Suomelle hyvänä asiana. Myös lähes 90 prosenttia kokee olevansa Euroopan unionin kansalaisia. Silti, vain noin kymmenen prosenttia suomalaisista alle 25-vuotiaista äänesti viime eurovaaleissa. Politiikassa tehtävät päätökset vaikuttavat eniten meidän nuorten elämään, sillä me elämme tehtyjen päätösten kanssa pisimpään. Sen takia, nuoria tulisi kuunnella erityisen herkällä korvalla, ja meidän tulisi myös pitää eniten meteliä omista toiveistamme ja siitä, millaisessa maailmassa haluamme elää. Emme voi ottaa EU:n tuomia hyötyjä – kuten rauhaa, vapaata liikkuvuutta, turvallisuutta ja yhteismarkkinoita – itsestäänselvyytenä, kuten Brexit-kansanäänestys opetti. Nuoret eivät aktivoituneet äänestämään EU-jäsenyyden puolesta, koska ajattelivat, että jäsenyys on itsestäänselvyys. Toisin kuitenkin kävi, ja nuoret hävisivät passiivisuutensa takia. Jos me nuoret emme aktivoidu pitämään puoliamme, eivät sitä muutkaan tee.

Nähdään siis vaaliuurnilla! Eurovaalien ennakkoäänestys on 15.-21.5. ja virallinen äänestyspäivä sunnuntaina 26.5. Mukaan tarvitset vain henkkarit. Paras tapa lisätä nuorten äänestysaktiivisuutta on kannustaa kaveri mukaan äänestämään.

 

 

 

 

 


Iiris Asunmaa

Kirjoittaja on Eurooppanuorten puheenjohtaja, joka haluaa kannustaa jokaisen äänestämään
eurovaaleissa, sillä nyt on nuorten vuoro.