Speksi

 

Mikä ihmeen Speksi?

Speksi on korkeakoulujen kulttuuriin juurtunut opiskelijanäytelmä, joka yhdistelee musiikkia, improvisaatiota sekä tanssia. Speksin erikoisuus on Omstart! -huuto, jolla yleisö pääsee vaikuttamaan näytelmän kulkuun. Huudon jälkeen huutaja voi määritellä, mitä haluaa lavalla nähdä. Esimerkiksi ”Omstart! Hahmot X ja Y vaihtavat rooleja!” pakottaa näyttelijät lavalla vaihtamaan rooleja hetkeksi. Vain mielikuvitus on rajana, kun yleisö ja näyttelijät yrittävät kahlata spektaakkelin loppuun tikahtumatta nauruun. Lue lisää Speksin historiasta Wikipediasta.

Kuvat: Joni Ketola

 

Helgan Speksin historia

Helgan Speksi juontaa juurensa vuonna 2016 toteutettuun Opiskelijakulttuuri 2.0 -hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli selvittää mitä helgalainen opiskelijakulttuuri on tulevaisuudessa – erityisesti jäsenistön toiveiden perusteella. Speksi nousi yhdeksi keskeiseksi Opiskelijakulttuuri 2.0:n tuottamista ideoista, ja Speksiä lähdettiin toteuttamaan keväällä 2017 vastaamaan kasvavaa kysyntää alkoholittomille- sekä kulttuuritapahtumille. Helgan ensimmäinen Speksi, Meloni Oy, sai ensi-iltansa toukokuussa 2018.

2018 – Meloni Oy
Meloni Oy:n työtiimi saa tehtäväkseen järjestää mysteerituotteen lanseeraustapahtuman. Jostain syystä kaikki tuntuu kuitenkin menevän pieleen, toinen toistaan älyttömämmät ideat sinkoilevat ja esimieskin vaikuttaa epäilyttävältä…

2019 – Rakkaudesta Vankilaan
Vankien hyvinvointiin on tässä speksin vankilassa viime aikoina panostettu. Niinpä Mikael, Anna, Veronica ja Marius ovat päätyneet yhdessä ryhmäterapiaan. Terapeutti yrittää rauhoitella nuorta ja äkkipikaista Annaa, kun tämä riitelee karaistuneen toimitusjohtajan Mariuksen kanssa, joka ei mielestään kuuluisi vankilaan lainkaan. Mikael yrittää auttaa heittämällä optimismia ja omaa romanttista maailmankuvaansa joka väliin, kun taas Veronica istuu neutraalina piirtäen ja haaveillen tulevaisuudesta.
Yhteisymmärrystä alkaa löytyä, kun päähenkilömme kertovat, miksi he oikeasti ovat vankilaan joutuneet. Yhdistääkö nelikkoamme muukin, kuin nuoruuden tyhmyys ja intohimo, sekä pari omalaatuista poliisia? Pikkuhiljaa selviää, onko päähenkilömme saattanut yhteen kohtalo, vai kenties jokin muu?

 

Tuotantotiimi

Helgan Speksistä vastaa tuotantotiimi, joka on Helgan alaisuudessa toimiva toimintaryhmä. Tuotantotiimi valitaan tuotantokaudeksi, joka ei ole sidottu kalenterivuoteen, ja koostuu seuraavista henkilöistä:

Vastaava tuottaja: Juulia Alanko
Ohjaaja: Jussi-Pekka Silventoinen
Markkinointivastaava: Elina Sivonen
Käsikirjoitusvastaava: Erica Alaluusua
Bändivastaava: Rebekka Linnove
Puvustus- ja maskeerausvastaava: Helena Lampinen
Lavastusvastaava: Nea Raitanen
Tanssi- & koreografiavastaava: Päivi Laukkanen
Tekniikkavastaava:  Samuli Pottonen

Tuotantotiimi viestii tuotannon edistymisestä sekä rekryistä Speksin eri osiin omilla kanavillaan Facebookissa sekä Instagramissa (@helganspeksi). Seuraamalla Helgan Speksiä somessa pääset mukaan kulttuurimatkalle, joka on mahdollista vain opiskelijayhteisössä!

Lisätietoja voit kysyä tuotantotiimiltä osoitteesta helganspeksi@gmail.com.

 

 

 

Tuottaja

Speksin vastaava tuottaja on vastuussa siitä, että Speksin monet eri tiimit toimivat hyvin myös yhtenä kokonaisuutena ja järjestää tuotantotiimille kokouksia, jotta pysytään ajan tasalla projektin etenemisestä. Tuottaja pitää huolen budjetissa pysymisestä ja hankkii produktiolle yhteistyökumppaneita sekä ulkopuolista rahoitusta. Myös tuotantotiimin ja työryhmäläisten hyvinvointi on yksi tärkeä asia, josta tuottaja huolehtii. Hyvän yhteishengen edistäminen esimerkiksi virkistyspäivien kautta kuuluu tuottajan vastuualueisiin ja hän on se henkilö, johon kuka tahansa Speksin tiimiläinen voi kääntyä sekä hyvässä, että huonossa tai missä tahansa muussa produktioon liittyvässä ongelmatilanteessa.

 

Tapahtumakoordinaattori

Tapahtumakoordinaattorina pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan Speksiin liittyviä tapahtumia, kuten vaikkapa sitsejä, opiskelijabileitä ja muita tempauksia joilla pyrimme markkinoimaan Speksiä. Tapahtumakoordinaattori myös voi ideoida virkistystapahtumia Speksin työryhmälle. Tässä pestissä innokkuus ja ahkeruus vie pitkälle ja vain mielikuvitus on rajana.

 

Tuotannon assistentti

Tuotannon assistenttina työskentelet tiiviissä yhteistyössä Speksin vastaavan tuottajan kanssa. Pääset työskentelemään sponsorisuhteiden luomisen parissa ja auttamaan muissa tärkeissä tuotantoon liittyvissä asioissa, kuten kokousten järjestämisessä ja tilavarauksien huolehtimisesta.

 

Puvustus- ja maskeeraustiiminvastaava

Puvustus- ja maskeeraustiimissä suunnittelet näyttelijöiden ja tanssijoiden maskeeraukset ja puvustukset. Hankit puvustukseen tarvittavia vaatteita ja asusteita sekä maskeeraustarvikkeita. Teet yhteistyötä näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa. Kenraalipäivänä ja näytöspäivinä sitoudut olemaan koko päivän teatterilla.

 

Käsikirjoitusvastaava

Käsikirjoitusvastaavan tehtävänä on luoda raamit Speksille yhdessä muun tiiminsä kanssa. Hän ideoi ja toteuttaa käsikirjoituksen rakenteen, sisällön ja siihen kuuluvat hahmot yhdessä tiiminsä kanssa. Käsikirjoitustiimi on Speksiä ympäri vuoden, mutta ideointi- ja tuotantotyö tehdään kesän lopussa/syksyn alussa.

 

Ohjaaja

Speksin ohjaajan tehtävänä on tuoda käsikirjoitustiimin käsikirjoitus henkiin lavalle oman visionsa ja käsikirjoitustiimin avulla. Ohjaajalla on niinsanotusti kaikki langat käsissään ja hän on vastuussa kaikkien näyttelijöiden roolisuorituksista. Ohjaajana olisi hyvä myös osata pysyä kylmänä ja ajantasalla kaikista asioista mitä näytelmässä tapahtuu. Hänen on myös hyvä osata suunnitella kaikki treenit etukäteen, niin ettei tule turhia taukoja ja säätöjä. Ohjaajana on tärkeää myös pystyä kommunikoimaan muun tuotantotiimiläisten kanssa asioissa, jotka näytelmään liittyvät.

 

Bändivastaava

Helgan Speksin bändivastaava kokoaa bändin, aikatauluttaa ja johtaa bänditreenejä, säveltää ja sovittaa speksin musiikin yhdessä soittajien kanssa, ohjaa laulua, sekä toimii tuotantotiimin jäsenenä. Hän pitää huolen siitä, että musiikki on toteutettu tarinan kannalta toimivasti. Bändivastaava huolehtii bändin ryhmähengestä, ja ohjaa soittajia yhtenäisen soundin saavuttamiseksi. Hän myös neuvoo laulajia laulun rytmin ja puhtauden kanssa, sekä auttaa kaikessa musiikillisessa ilmaisussa tarvittaessa.

 

Tanssivastaava

Helgan Speksin tanssivastaava valitsee tanssitiimin, aikatauluttaa ja johtaa treenejä, koreografioi ja valitsee kaikille tansseille koreografit, sekä auttaa produktion biisien valinnoissa. Tanssivastaava myös työskentelee läheisesti Puvustusvastaavan kanssa, jotta tanssijoiden asut ovat koreografioihin sopivat. Hän pitää myös huolen, että treenit sujuvat mallikkaasti ja kaikki koreografiat tehdään ajallaan ja ne sopivat esitykseen. 

 

Tekniikkavastaava

Tekniikkavastaavana olet vastuussa Speksin valo- ja äänitekniikan toiminnasta. Tässä tehtävässä tekniikkalaitteet tulevat hyvin tutuiksi. Pidät huolen siitä, että näyttelijöiden ja bändin äänilaitteet toimivat ja kuuluvat, luoden toimivan äänimaiseman. Valoilla luot Speksiin oikean tunnelman. Lisäksi videokuvaat esitettävän Speksin.

 

Markkinointivastaava

Markkinointitiimi vastaa speksiproduktion ulkoisesta ja sisäisestä tiedotuksesta. Tiimi suunnittelee ja toteuttaa markkinointimateriaalia, vastaa sosiaalisen median sisällöstä sekä huolehtii Speksin näkyvyydestä osana opiskelijakulttuuria.

 

Lavastusvastaava

Lavastusvastaavana olet vastuussa Speksin visuaalisesta ilmeestä ja pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan lavastuksen yhdessä lavastustiimin kanssa. Osa lavasteista hankitaan valmiina, mutta osa rakennettaan alusta asti itse, pääset siis hyödyntämään kaikki kädentaitojasi!