Speksi

 

Mikä ihmeen Speksi?

Speksi on korkeakoulujen kulttuuriin juurtunut opiskelijanäytelmä, joka yhdistelee musiikkia, improvisaatiota sekä tanssia. Speksin erikoisuus on Omstart! -huuto, jolla yleisö pääsee vaikuttamaan näytelmän kulkuun. Huudon jälkeen huutaja voi määritellä, mitä haluaa lavalla nähdä. Esimerkiksi ”Omstart! Hahmot X ja Y vaihtavat rooleja!” pakottaa näyttelijät lavalla vaihtamaan rooleja hetkeksi. Vain mielikuvitus on rajana, kun yleisö ja näyttelijät yrittävät kahlata spektaakkelin loppuun tikahtumatta nauruun. Lue lisää Speksin historiasta Wikipediasta.

Kuvat: Joni Ketola

 

Helgan Speksin historia

Helgan Speksi juontaa juurensa vuonna 2016 toteutettuun Opiskelijakulttuuri 2.0 -hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli selvittää mitä helgalainen opiskelijakulttuuri on tulevaisuudessa – erityisesti jäsenistön toiveiden perusteella. Speksi nousi yhdeksi keskeiseksi Opiskelijakulttuuri 2.0:n tuottamista ideoista, ja Speksiä lähdettiin toteuttamaan keväällä 2017 vastaamaan kasvavaa kysyntää alkoholittomille- sekä kulttuuritapahtumille. Helgan ensimmäinen Speksi, Meloni Oy, sai ensi-iltansa toukokuussa 2018.

2018 – Meloni Oy
Meloni Oy:n työtiimi saa tehtäväkseen järjestää mysteerituotteen lanseeraustapahtuman. Jostain syystä kaikki tuntuu kuitenkin menevän pieleen, toinen toistaan älyttömämmät ideat sinkoilevat ja esimieskin vaikuttaa epäilyttävältä…

2019 – Rakkaudesta Vankilaan
Vankien hyvinvointiin on tässä speksin vankilassa viime aikoina panostettu. Niinpä Mikael, Anna, Veronica ja Marius ovat päätyneet yhdessä ryhmäterapiaan. Terapeutti yrittää rauhoitella nuorta ja äkkipikaista Annaa, kun tämä riitelee karaistuneen toimitusjohtajan Mariuksen kanssa, joka ei mielestään kuuluisi vankilaan lainkaan. Mikael yrittää auttaa heittämällä optimismia ja omaa romanttista maailmankuvaansa joka väliin, kun taas Veronica istuu neutraalina piirtäen ja haaveillen tulevaisuudesta.
Yhteisymmärrystä alkaa löytyä, kun päähenkilömme kertovat, miksi he oikeasti ovat vankilaan joutuneet. Yhdistääkö nelikkoamme muukin, kuin nuoruuden tyhmyys ja intohimo, sekä pari omalaatuista poliisia? Pikkuhiljaa selviää, onko päähenkilömme saattanut yhteen kohtalo, vai kenties jokin muu?

 

Tuotantotiimi

Helgan Speksistä vastaa tuotantotiimi, joka on Helgan alaisuudessa toimiva toimintaryhmä. Tuotantotiimi valitaan tuotantokaudeksi, joka ei ole sidottu kalenterivuoteen, ja koostuu seuraavista henkilöistä:

Vastaava tuottaja: Juulia Alanko
Ohjaaja: Jussi-Pekka Silventoinen
Markkinointivastaava: Elina Sivonen
Käsikirjoitusvastaava: Erica Alaluusua
Bändivastaava: Rebekka Linnove
Puvustus- ja maskeerausvastaava: Maija Uhre
Lavastusvastaava: –
Tanssi- & koreografiavastaava: –
Tekniikkavastaava:

Haku lavastusvastaajalle, tanssi- & koreografiavastaavalle sekä tekniikkavastaavalle avataan syksyllä.

Tuotantotiimi viestii tuotannon edistymisestä sekä rekryistä Speksin eri osiin omilla kanavillaan Facebookissa sekä Instagramissa (@helganspeksi). Seuraamalla Helgan Speksiä somessa pääset mukaan kulttuurimatkalle, joka on mahdollista vain opiskelijayhteisössä!

Lisätietoja voit kysyä tuotantotiimiltä osoitteesta helganspeksi@gmail.com.